بنیانگذاری گروه آمار
ضمن خوش آمدگویی و تشکر از بازدید شما از وب سایت گروه آمار دانشگاه زنجان، به استحضار می رساند رشته آمار در سال 1387 با پذیرش 36 دانشجو در مقطع کارشناسی در گروه ریاضی دانشکده علوم دانشگاه زنجان تأسیس گردید. سپس در سال 1389 گروه آمار با 4 عضو هیئت علمی تکوین شد. این گروه بطور متوسط در هر سال در مقطع کارشناسی تعداد 60 دانشجو می پذیرد. در حال حاضر 133 دانشجوی کارشناسی مشغول به تحصیل و 286 فارغ التحصیل در مقطع کارشناسی داشته است. با توجه به آموزش های مهارتی در دروس ارائه شده و با استفاده از نرم افزارهای تخصصی آماری این افراد آمادگی لازم جهت همکاری در انجام طرح های تحقیقاتی را دارند.
گروه آمار با توجه به توانایی های آموزشی و پژوهشی خود و نیاز روز افزون جامعه به علم آمار در مقاطع بالاتر، دوره کارشناسی ارشد آمار را نیز از سال 1390 بنیان گذاری کرد. این گروه بطور متوسط در هر سال 12 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد، گرایش "آمار ریاضی" و "علم داده" می پذیرد. در حال حاضر 25 دانشجوی کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل و 158 فارغ التحصیل در مقطع کارشناسی ارشد داشته است. با توجه به دروس گذرانده این دانشجویان در مقطع کارشناسی و دارا بودن مهارت های لازم در کار با نرم افزارهای آماری و نیز با توجه به آشنا شدن ایشان در مقطع کارشناسی ارشد با دروس تخصصی در تحقیقات بروزرسانی آماری، این افراد قادر به انجام پروژه و انجام آن در زمینه های مختلف تخصصی و کاربردی زیر نظر اساتید راهنمای خود می باشند.
گروه آمار در سال 1402 طرح تعاون دکترای آمار با دانشگاه تبریز را بنیان گذاری کرده است و هم اکنون راهنمایی بیش از 10 دانشجوی دکتری کشوری و بین المللی را بر عهده دارد.
معرفی علم آمار
علم آمار دانشی است که به مطالعه، گردآوری، تحلیل، تفسیر، ارائه و سازماندهی داده ها می پردازد. در واقع آمار را باید علم و عمل استخراج، بسط و توسعه دانش های تجربی انسانی با استفاده از روش های گردآوری، تنظیم، پرورش و تحلیل داده های تجربی حاصل از اندازه گیری و آزمایش دانست. به همین دلیل براساس مفاهیم علم آمار بعد از جمع آوری داده ها، با تجزیه و تحلیل آنها می توان تصمیمات بسیار مهم و راهبردی در بسیاری زمینه ها نظیر سیاست، صنعت، کسب و کار، اقتصاد، کشاورزی، پزشکی، ژنتیک، داروسازی و سایر رشته ها اتخاذ نمود.
در واقع دلیل اساسی استفاده روزافزون از روش های نوین آماری در زمینه های نام برده و بسیاری از زمینه های دیگر نظیر علوم اجتماعی، اداری، بازرگانی، اقتصادی و غیره، لزوم استفاده از شیوه مدیریت علمی در فرایند تصمیم گیری است که باید بر پایه اطلاعات و حقایق و روش علمی انجام شود. در سال های اخیر در ساختار تشکیلاتی اکثر سازمان های دولتی نظیر استانداری و فرمانداری، اداره برق، گاز، آب و جهاد کشاورزی و سازمان های خصوصی، بانک ها، شرکت های بیمه و سایر سازمان ها و ادارات، واحدی با عنوان واحد "آمار و اطلاعات" تعریف شده که هدف آنها جمع آوری، تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده ها برای ارزیابی و پیشبرد اهداف سازمان یا شرکت است.
طبق گزارشات مؤسسه جهانی مک کینزی ( Mckinsey)، مؤسسه ای که در تجزیه و تحلیل داده ها فعالیت دارد، می توان 000/190 شغل از طریق کسب مهارت های تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش خصوصی و دولتی ایجاد کرد. همچنین مؤسسه پیش بینی کرده است که بین سال های 2016 تا 2024 مشاغل مربوط به آمار و علوم داده ها رشد 34 درصدی را تجربه خواهند کرد. در ایران نیز در سال های اخیر بسیاری از متخصصان علم آمار و علوم داده با ایجاد شرکت های دانش بنیان در حوزه تحلیل داده فعال هستند. به نظر می رسد با توجه به اهمیت و کاربرد علم آمار، با یک برنامه ریزی اصولی و جذب دانشجویان مستعد و آموزش آنها با تأکید بر دروس کاربردی آمار که در بیشتر دانشگاه ها شروع شده است، شاهد رونق کسب و کار در علم آمار و علوم داده در جامعه باشیم.
زمینه های همکاری در طرح های تحقیقاتی
علوم پزشکی: در علوم پزشکی، داروسازی، روانشناسی پزشکی و شاخه های مرتبط از جمله پزشکی قانونی بررسی فرضیات علمی، روش های بهبود بیماری ها و اثرات داروهای تولید شده جدید و ... به عنوان محورهای طرح تحقیقاتی می تواند توسط تحلیل گران اطلاعات (آمار شناسان) و متخصصین علوم پزشکی انجام قرار گیرد.
فنی و مهندسی: در رشته های فنی مهندسی در انجام آزمایش های ساخت و تولید، قابلیت اطمینان-اندازه گیری، رشته آمار می تواند در کنار افراد متخصص این رشته ها به تجزیه و تحلیل داده ها و بهینه سازی نتایج بپردازد.
کشاورزی: در انواع رشته های کشاورزی در بررسی روش های نوین و جایگزین تولید، حفاظت و بهبود محصولات کشاورزی، روش های آبیاری، ترویج و آموزش کشاورزی، ژنتیک گیاهان و جانوران و ...، رشته آمار در کنار متخصصین رشته قادر به تعریف و انجام انواع طرح های تحقیقاتی می باشد.
علوم انسانی: طرح های تحقیقاتی در زمینه های علوم انسانی در محورهای مختلف این علوم از جمله علوم اجتماعی، مدیریت، حسابداری، روانشناسی و ... با مشارکت و همکاری متخصصین رشته آمار و رشته های مرتبط قابل انجام می باشد.
شاخه های تحقیقی رشته آمار
اهداف
با توجه به کاربرد رشته آمار در بسیاری از مسایل صنعتی، کشاورزی، پزشکی، اجتماعی، مدیریتی و ...، بسیاری از مراکز دولتی و خصوصی نظیر آموزش و پرورش، مرکز آمار ایران، استانداری ها، بانک ها، شرکت های صنعتی و بازرگانی، بیمارستان ها و ... در پی جذب دانش آموختگان این رشته می باشند. به همین دلیل دوره کارشناسی آمار با هدف تربیت کارشناسان آمار مورد نیاز کشور برای بررسی ها و تحلیل های آماری و نیز تعلیم مقدمات لازم برای ادامه تحصیل در سطوح بالاتر جهت اشتغال به پژوهش و گسترش مرزهای دانش در حیطه علوم آماری، ایجاد شده است.
گرایش های رشته آمار
رشته آمار در کارشناسی گرایش خاصی ندارد اما در دوره کارشناسی ارشد دانشجویان می توانند یکی از گرایش های زیر را انتخاب کنند:
آمار ریاضی (آمار نظری)
آمار اقتصادی و اجتماعی
آمار بیمه
آمار زیستی
آمار رسمی
علم داده
در مقطع دکترا نیز دو گرایش بیم سنجی و آمار وجود دارند.
مهمترین دروس رشته آمار
دروس ریاضیاتی و آماری مانند ریاضی عمومی، معادلات دیفرانسیل، مبانی احتمال، مبانی علوم ریاضی، آنالیز عددی، جبر خطی، روش های آماری، آمار ریاضی از مهمترین درس های رشته آمار هستند. برخی دروس مانند مبانی کامپیوتر، روش تحقیق، رگرسیون، طرح آزمایش ها و سری های زمانی نیز در مرحله کاربرد مباحث تئوری و نظری جزو مهمترین دروس رشته آمار محسوب میشوند.
زمینه کاری رشته آمار
فارغ التحصیلان این رشته در زمینه های زیر فعالیت دارند:
تعیین قیمت محصول
طراحی آزمایش در تولیدات جدید و بهبود تولید
کنترل کیفیت آماری صنایع و سازمان ها
تعیین ریسک و میزان بازگشت سرمایه
تهیه و تحلیل آمار دولتی و رسمی در زمینه های مختلف مانند جمعیت، هزینه های مصرفی، بیکاری
تولید و بهینه سازی نرم افزارهای آماری
تحلیل داده و کاربردهای روش های آماری در علم داده
طراحی روش نمونه گیری و روش اجرای آن در تحقیقات و پژوهش ها
دفاع ملی (دقت سلاح و استراتژی دفاع)
مشاور علمی در رشته های مختلف
بررسی داده های اپیدمیولوژیک
مشاوره پروژه ها و تحقیقات دانشگاهی و پایان نامه ها
مشاوره استراتژی سازمانی و تجاری
مشاغل رشته آمار
با توجه به اینکه آمار بیشتر از اینکه یک رشته مستقل باشد یک ابزار است و در علوم مختلف کاربرد دارد، امکان کار در زمینه های شغلی فراوانی فراهم است که در ادامه برخی از آن ها را نام برده ایم:
سازمان های برنامه و بودجه
مرکز آمار ایران
بانک ها
کارخانه ها
واحدهای آماری
اداره بیمه
تدریس در مدارس و دانشگاه
بازار بورس و سرمایه
موسسات و پژوهشگاه های تحقیقات زیستی و اپیدمیولوژیک
سرشماری جمعیت و آمار
نفوس و مسکن
سازمان محیط زیست
جهاد کشاورزی
فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور
سازمان امور دارایی
شرکت های فناوری اطلاعات
صنایع دارویی
امید است مطالب ارائه شده مورد استفاده شما قرار گیرد.
گروه از پیشنهادات بازدیدکنندگان این وب سایت استقبال نموده و باور دارد بکارگیری آنها ضامن موفقیت در اهداف گروه و دانشگاه خواهد بود.
به منظور ارائه خدمات بهتر، هرگونه پیشنهاد و انتقاد سازنده خود را با ما در میان بگذارید